Ορθογναθική Χειρουργική

Οι επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν την ασύμμετρη ανάπτυξη των γνάθων και εξασφαλίζουν οδοντική σύγκλιση, σωστή αναπνοή και αρμονία στα χαρακτηριστικά του προσώπου.

ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η ταυτότητα της θεραπείας

Βασικές πληροφορίες

Χρόνος επέμβασης: 2 -4 ώρες

Αναισθησία: Γενική

Νοσηλεία: 1-2 ημέρες

Μετεγχειρητική περίοδος: Ο ασθενής εμφανίζει οίδημα, το οποίο κορυφώνεται στις πρώτες 48-72 ώρες και παραμένει για 7-10 ημέρες. Ο πόνος διαρκεί 3-4 ημέρες, αλλά είναι απόλυτα διαχειρίσιμος με παυσίπονα.

Επιστροφή στις δραστηριότητές: 10 – 15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Αποτελέσματα: Μετά από την υποχώρηση του οιδήματος και βελτιώνονται σταδιακά.

Διάρκεια των αποτελεσμάτων: Για πάντα.

Κόστος:
ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Τι είναι η ορθογναθική χειρουργική

Η σημασία των γνάθων στη συμμετρία του προσώπου

Η κακή θέση των γνάθων ή και η ασύμμετρη ανάπτυξη τους αποτελούν αιτίες για μία σειρά λειτουργικών, αλλά και αισθητικών προβλημάτων στο πρόσωπο.

Προγναθισμός ή υπογναθισμός, κακή σύγκλειση των δοντιών και εξαιτίας αυτών διαταραχές της μάσησης, της ομιλίας, την κατάποσης, αλλά και της αναπνοής. Κάποια από αυτά τα προβλήματα μπορούν σε ένα βαθμό να διορθωθούν με μια ορθοδοντική θεραπεία ( κυρίως έτσι διορθώνεται η κακή σύγκλιση των γνάθων που οφείλεται σε στραβά δόντια).

Ωστόσο, η σωστή προσέγγιση είναι να απευθυνθείτε αρχικά σε έναν γναθοπροσωπικό χειρουργό. Εκείνος, μετά από μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων και μετρήσεων θα καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπείας. Αν αιτία των προβλημάτων είναι κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη των γνάθων και των οστών του προσώπου, τότε η αποκατάσταση θα γίνει με την κατάλληλη ορθογναθική εγχείρηση, δηλαδή με κάποια επέμβαση που θα διορθώσει τις δυσπλασίες των γνάθων και των οστών του προσώπου και θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα του στοματογναθικού συστήματος και την αισθητική εικόνα του προσώπου.
ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Τι επιτυγχάνει η ορθογναθική χειρουργική

Οι βασικές επειδιώξεις της ορθογναθικής χειρουργικής είναι η διόρθωση της ασυμμετρίας του προσώπου και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της αναπνοής και της μάσησης, δυσλειτουργίες που προκύπτουν κυρίως από τη σχέση των δύο γνάθων. Η άνω ή η κάτω γνάθος μπορούν να είναι ελλειματικές (μικρογναθία) ή υπέρμετρες (μακρογναθία).  

Αναλυτικότερα, με την ορθογναθική χειρουργική μπορούμε να πετύχουμε:

·       Αποκατάσταση συμμετρίας και αρμονικών αναλογιών – διόρθωση
        προγναθισμού, οπισθογναθισμού
·       Βελτίωση της ικανότητας των χειλιών να κλείνουν σωστά
·       Μείωση των συμπτωμάτων της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
·       Διόρθωση διαταραχών του τρόπου σύγκλεισης των δοντιών
·       Βελτίωση της μάσησης
·       Προστασία δοντιών από υπερβολική φθορά
·       Βελτίωση της ομιλίας
·       Βελτίωση – ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί η λειτουργική 
        διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης
·       Αποκατάσταση δυσμορφίας προσώπου ή συγγενών ανωμαλιών (σχιστία
        χείλους και υπερώας)
·       Αντιμετώπιση υπερτροφικού ή υποπλαστικού πηγουνιού (γενειοπλαστική)
·       Αποκατάσταση ελλείματων στο πρόσωπο που προκλήθηκαν από νεοπλασίες
        ή τραυματισμούς.
ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Τύποι Επεμβάσεων Ορθογναθικής Χειρουργικής
Οι επεμβάσεις Ορθογναθικής Χειρουργικής αποσκοπούν στην μετακίνηση των γνάθων σε σωστή θέση. Αυτό επιτυγχάνεται με τις οστεοτομίες, δηλαδή την δημιουργία ενός «κατάγματος» στις γνάθους, ώστε να γίνει δυνατή η ελεύθερη μετακίνηση τους στις 3 διαστάσεις.

Στην Ορθογναθική Χειρουργική εφαρμόζονται συνήθως τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, ώστε να προσφέρουν το επιθυμητό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτές είναι:

·       Le Fort 1 Οστεοτομία για τη μετακίνηση της άνω γνάθου

·       Οβελιαία Οστεοτομία για της Κάτω Γνάθου που εφαρμόζεται με κατάλληλες τροποποιήσεις σε πλήθος σκελετικών ανωμαλιών της κάτω γνάθου (προγναθισμός, οπισθογναθισμός ή ασυμμετρία κάτω γνάθου, θεραπεία υπνικής άπνοιας).

·       Γενειοπλαστική, που εφαρμόζεται μεμονωμένα για αισθητικούς λόγους σε περιπτώσεις προγενειϊσμού, οπισθογενειϊσμού ή ασυμμετρίας του γενείου, καθώς και σε συνδυασμό με την οβελιαία οστεοτομία της κάτω γνάθου όταν απαιτείται μεγάλη μετακίνηση της γνάθου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Πριν & Μετά
ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Πως γίνονται οι επεμβάσεις Ορθογναθικής Χειρουργικής


Οι επεμβάσεις Ορθογνοθικής Χειρουργικής γίνονται σε ασθενείς που έχουν συμπληρώσει το 17ο – 18ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των γνάθων. Οι επεμβάσεις εκτελούνται στο σύνολο τους με  γενική αναισθησία και διαρκούν από 2-4 ώρες. Μετά την επέμβαση απαιτείται νοσηλεία 1-2 ημερών.

Οι σύγχρονες τεχνικές και τα υλικά τελευταίας τεχνολογίας επιτρέπουν στον στοματικό γναθοχειρουργό να κάνει με ακρίβεια ατραυματικές οστεοτομίες, να προστατεύει από τραυματισμούς νεύρα και αγγεία και να εξασφαλίζει σταθερή θέση των γνάθων στο χειρουργείο, ώστε να μη χρειάζεται η διαγναθική ακινητοποίηση μετά το χειρουργείο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς σημαίνει ότι ο ασθενής δε χρειάζεται να έχει σύρματα στα δόντια του για το επόμενο δίμηνο, κάτι που ήταν απαραίτητο τα προηγούμενα χρόνια.

Καθώς όλες οι τομές γίνονται στο εσωτερικό του στόματος δε μένει καμία ουλή ή σημάδι στο πρόσωπο.

Αποθεραπεία - Οι πρώτες ημέρες μετά την ορθογναθική επέμβαση


Ο πόνος από την ορθογναθική επέμβαση τις πρώτες 4-5 ημέρες ελέγχεται αποτελεσματικά με παυσίπονα, ενώ οι ασθενείς λαμβάνουν και αντιβίωση. Για τη διευκόλυνση της ρινικής συστήνονται αποσυμφορητικές σταγόνες στη μύτη, ενώ για τον πρώτο μήνα οι ασθενείς καλούνται να βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα με μαλακή οδοντόβουρτσα. 

Προσοχή χρειάζεται και η διατροφή του ασθενούς μετά από μια ορθογναθική επέμβαση, καθώς για κάποιο διάστημα που θα ορίσει ο χειρουργός σας θα απαιτηθεί να καταλώνετε μαλακές τροφές και υγρά.

Η επιστροφή στις δραστηριότητές τοποθετείται 10 – 15 ημέρες μετά την επέμβαση. Πριν την ολοκλήρωση ενός διμήνου, ο ασθενής αισθάνεται καλά, αλλά η πλήρης επούλωση των γνάθων διαρκεί από εννέα μήνες έως ένα χρόνο.
ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Συνδυασμός Ορθογναθικής Χειρουργικής με Ορθοδοντική θεραπεία

Τις περισσότερες φορές η ορθοδοντική θεραπεία και προηγείται και έπεται του χειρουργείου.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ορθογναθική χειρουργική συνδυάζεται με την ορθοδοντική θεραπεία.

Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός μετά την κλινική εξέταση, τα αποτελέσματα του απεικονιστικού ελέγχου (περιλαμβάνει πανοραμική, πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, τρισδιάστατη αξονική) και τα εκμαγεία των δοντιών θα καθορίσει το θεραπευτικό πλάνο. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο την ορθογναθική επέμβαση, αλλά και την ορθοδοντική θεραπεία, η οποία τις περισσότερες φορές και προηγείται και έπεται του χειρουργείου.

Πριν το χειρουργείο, η ορθοδοντική θεραπεία χρειάζεται για να μετακινήσει τα δόντια στις θέσεις αυτές που μετά την ορθογναθική επέμβαση θα επιτρέπει την τέλεια σύγκλιση των δοντιών, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα του αποτελέσματος.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, συνεχίζεται η ορθοδοντική θεραπεία για ακόμη μερικούς μήνες, ώστε να τελειοποιηθεί η οδοντική σύγκλειση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλέστε μας, Στείλτε μας email, Κλείστε το ραντεβού σας online
Κάντε το τώρα!